Ambalaj nedir ?

İçine konulan ürünü; üretim aşamasından tüketiciye ulaşana kadar ki dağıtım zincirinde dış etkenlerden koruyan, taşıma, depolama, dağıtım işlemlerini kolaylaştıran bir malzemedir.

İlkel ekonomilerde sandıklar, toprak kaplar, çuvallar ambalaj malzemesi olarak kullanılırken daha sonraları yerini karton, metal ve plastik malzemelere bırakmıştır. Zamanla taşıma ve depolama amaçlı kullanılan ambalaj ürünleri daha değişik fonksiyonlar üstlendi ve taşıdığı ürünün reklamını yapar hale geldi.

Günümüzde reklamın ve görselliğin pazarlamadaki fonksiyonunun artması ile birlikte ambalaj malzemeleri de çok önemli hale gelmiş ve kişi başına düşen ambalaj malzemesi hızla artmıştır.

Ambalajın önemi

Ambalaj, ürünün Elbisesi gibidir. Tüketiciyi satın alma eylemine hazırlaması işin gerekli tüm güzellikleri üzerinde bulundurması gerekir. Ürünün piyasada tutunabilmesi; dogru ve etkili bir ambalaj malzemesinin seçimine baglı oldugu kadar, ambalajın tasarımına da baglıdır.Ürünün yapısına uygun seçilen renklerle, uyumlu yazı ve biçimlerle tasarlanmış, çekici, güzel görünümlü bir ambalaj, tüketiciyi olumlu yönden etkiler.

Ambalaj, ürünleri dış etkilerden koruyan, onları bir arada tutarak; taşıma, depolama, dagıtım, tanıtım ve pazarlama işlemlerini kolaylaştıran, metal, kagıt, karton,mukavva, cam, plastik, v.b. malzemelerden yapılmış dış örtülerdir. Kısaca ambalaj, işerisinde ürün bulunan koruyucudur. Ürünü, çarpma, ıslanma, zedelenme gibi fiziksel etkilerden korur. Ambalaj ürünün tüketiciye en ekonomik yolla ulaşmasını saglar, depolama kolaylıgı yaratır.

En önemli bir görevi de taşıdıgı bilgilerle tüketiciye seçim ve kullanım kolaylıgı sağlamasıdır. Üzerinde yazılı olan ağırlık, fiyat, üretim tarihi, son kullanım tarihi, ürünün içerigi, üretici firmanın adı, kullanım açıklaması, TSE'li olup olmadıgı gibi tüm bilgiler, tüketiciye ve satış yapana büyük kolaylıklar saglar. Tüketicinin sorma şansı yoktur, bu nedenle tüm bilgileri üzerinde taşımasında yarar vardır.

Ondüla Nedir ?

Ondula bir adet düz kağıdın üzerine bir adet oluk tabakasının yapıştırılması ile iki kağıdın birleştirilmesinden oluşturulmaktadır.

Oluklu mukavva, bir veya daha fazla oluklu tabakanın alt ve/veya üst yüzeylerinin düz tabaka ile kaplanmasıyla meydana gelen mamüldür.

Oluklu Mukavva, iç ve dış yüzde olukluda (ondülede) kullanılan kağıt cins ve ağırlıklarına göre, çeşitli spesifikasyon ve gramajlarda üretilir. Bunlardan :

Saman Fluiting: Saman Fluting atık kağıtlar ve samanın pişirilmesi ile elde edilen ,hamurdan yapılan bir kağıt türüdür.Oluklu Mukavvada ondüle,iç ve orta yüzey kağıdı olarak kullanılır.

Lineer : Oluklu mukavvaların dış yüzeylerinde kullanılan perdahlı kağıt.

Kraft Lineer : Yumuşak ağaçtan elde edilen hamurun sülfat ya da alkalin prosesi işlenmesiyle elde edilir. Oluklu Mukavva üretiminde iç ve dış astar olarak kullanılır. Doğal renkleri kahverengi olan kraft lineer kağıtlar kısmen ya da tamamen beyazlatılabilir. Ancak herhangi bir beyazlatma yöntemi astarın dayanıklılığını % 5 - 10 arası azaltır.

Test Lineer : Kısmi selüloz ve atık kağıt elyafı ile üretilen oluklu mukavva kağıdıdır. Yine oluklu mukavva üretiminde iç ve dış astar olarak test lineer kağıtlar da kullanılabilir. Ancak oluklu mukavva kutu astarı olarak geri dönüştürülmüş kağıt elyafı kullanımı, kutunun dayanınıklılığını özellikle tropik koşullarda, büyük ölçüde azaltır. Eğer test lineer kağıtlar yüksek kaliteli seçilmiş atıklardan üretilir ve üzeri boyanırsa ortaya imitasyon kraft olarak adlandırılan ve mükemmel dayanıklılığı olan kağıtlar çıkar.

Oluk Tipleri

A Dalga (İri Dalga) : Bir metredeki oluk sayısı 104 - 125, oluk yüksekliği 4,5 mm. - 4,7 mm. arasında olan oluklu mukavvadır. Taşıyıcı olmayan ürünlerin ambalajlanmasında ve birçok sıra üst üste istiflenecek ambalajların yapımında; yastık görevi yapmaları ve çok emici olmaları nedeniyle de ara bölme, takviye vb. Malzemenin yapımında başarıyla kullanılır. A tipi oluklu mukavva en iyi alt ve üst sıkıştırma dayanıklılığı sergiler. Sebze ve meyve kutularının üretiminde kullanılır.

B Dalga (İnce Dalga) : Bir metredeki oluk sayısı 150 - 184, oluk yüksekliği 2,1 mm. - 2,9 mm. arasında olan oluklu mukavvadır. Oluk yüksekliklerinin ve dalga aralıklarının az olması nedeniyle yüzey ezilmesine karşı diğerlerinden daha dayanıklı olan B dalga, diğerlerine baskıya daha uygun yüzeye sahiptir.

C Dalga (Orta Dalga) : Bir metredeki oluk sayısı 120 - 145, oluk yüksekliği 3,5 mm. - 3,7 mm. arasında olan oluklu mukavvadır. C tip, A tipi gibi en iyi alt ve üst sıkıştırma dayanıklılığı sergiler.

E Dalga (Mikro Dalga) : Bir metredeki oluk sayısı 275 - 310, oluk yüksekliği 1,15 mm. - 1,65 mm. arasında olan oluklu mukavvadır. İnce bir dalga olan E dalga oluklular; dayanıksız tüketim malları ve hediyelik ambalajlar için üretilir.

K Dalga (Çok İri Dalga) : Bir metredeki oluk sayısı 90 - 103, oluk yüksekliği 5,6 mm. - 8,5 mm. arasında olan oluklu mukavvadır.

Oluklu Mukavva Tipleri

avva : Bu malzeme, sargılama, sıkıştırma ya da yastıklama amacıyla kullanılır.

Tek Dalga Oluklu Mukavva : İç, dış ve oluklu tabakası olmak üzere üç kağıttan oluşan oluklu mukavvadır.

Çift Dalga Oluklu Mukavva : A+B, A+C, B+E, B+C gibi ikili kombinasyonla üretilir. Güçlü olmaları nedeniyle büyük yük taşıyabilir, üst üste istiflenmeye çok uygundur, teleskopik kutu yapımında ya da dökme ambalajı olarak kullanılır.

Üç Dalga Oluklu Mukavva : A+B+E, B+A+C gibi kombinasyonlarla üretilir. Hacimli ve çok ağır ürünlerin taşınmasında kullanılır.

Oluklu Mukavva Üretiminde Kullanılan Kağıtlar:

Saman Fluiting (S): Saman Fluting atık kağıtlar ve samanın pişirilmesi ile elde edilen ,hamurdan yapılan bir kağıt türüdür.Oluklu Mukavvada ondüle,iç ve orta yüzey kağıdı olarak kullanılır.

Kraft Lineer (K) : Yumuşak ağaçtan elde edilen hamurun sülfat ya da alkalin prosesi işlenmesiyle elde edilir. Oluklu Mukavva üretiminde iç ve dış astar olarak kullanılır. Doğal renkleri kahverengi olan kraft lineer kağıtlar kısmen ya da tamamen beyazlatılabilir. Ancak herhangi bir beyazlatma yöntemi astarın dayanıklılığını % 5 - 10 arası azaltır.

Test Lineer (T) : Kısmi selüloz ve atık kağıt elyafı ile üretilen oluklu mukavva kağıdıdır. Yine oluklu mukavva üretiminde iç ve dış astar olarak test lineer kağıtlar da kullanılabilir. Ancak oluklu mukavva kutu astarı olarak geri dönüştürülmüş kağıt elyafı kullanımı, kutunun dayanınıklılığını özellikle tropik koşullarda, büyük ölçüde azaltır. Eğer test lineer kağıtlar yüksek kaliteli seçilmiş atıklardan üretilir ve üzeri boyanırsa ortaya imitasyon kraft olarak adlandırılan ve mükemmel dayanıklılığı olan kağıtlar çıkar.

Beyaz test lineer (B): reklama ve görselliğe önem veren üreticilerin vazgeçilmez ambalaj hammaddesidir. Baskıya uygunluğu görsel ve estetik kalitesi gibi özellikleri ile çok tercih edilen bir dış yüzey kağıdıdır.

Karton Çeşitleri

Kroma karton: 225 gr/m ile 450 gr/m arasındaki kalınlıklarda olabileceği gibi, üzerine yapılacak baskının gereklerine ve içine konulacak ürünün niteliğine göre üç temel kalite standartına ayrılmıştır. Pasta, kek, konfeksiyon ve oyuncak kutuları gibi ağır olmayan ürünler için idealdir.

Kuşe karton (bristol) : 180 gr/m ile 350 gr/m arasındaki kalınlıklarda olup, kalite açısından kroma kartondan daha üstündür. Genellikle kozmetik ve promosyon sektörlerinde kullanılır.

İhtiyaca göre karton + karton ya da karton + mukavva sıvama işleriyle kalınlığın ve dolayısıyla dayanıklılığın artırılması mümkündür. Ayakkabı ve züccaciye kutuları gibi ağır ve hacimli ürünler için en uygun ambalaj malzemeleridir

NEREDEYIZ

Minarelicavus OSB Mah. N117. Sokak No : 18
16257
NILUFER/BURSA

ILETISIM

Telefon: +90(224) 411 09 30 (PBX)

Fax: +90(224) 411 09 38

E-Posta: info@inova-pak.com.tr

Kataloglar